[...] zbilansowana dieta, która dodatkowo uzupełniana jest celnie dobraną suplementacją, pozwala na zdobycie znacznej przewagi, w porównaniu do osób nie trzymających diety. Ile białka potrzebujemy w ciągu dnia? Skąd sportowcy czerpią białka? Jakie jest zastosowanie odżywki białkowej? Odżywka białkowa a budowa masy mięśniowej Czy WPC nadaje się [...]
[...] skutecznie się odbudowywały. Jakie białko podczas odchudzania? Jeżeli chodzi o okres redukcji tkanki tłuszczowej, czyli robienie tzw. rzeźby, wybór zazwyczaj pada na białka typu WPI. WPI to izolat białek serwatkowych, który posiada jeszcze więcej białka na 100 g produktu. Dodatkowo izolat posiada obniżoną zawartość tłuszczu i [...]
Współczesne plagi, które dziesiątkują ludzkość, czyli otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i nowotwory, w dużej mierze są spowodowane nieaktywnością fizyczną, nieodpowiednią dietą, używaniem alkoholu i tytoniu, ekspozycją na kancerogeny, przyczynami genetycznymi oraz zmianami w długości życia (szczególnie dotyczy to cukrzycy typu II oraz [...]
[...] do wątroby (poprzez transporter GLUT2), natomiast kiepsko do komórek obwodowych (z wyjątkiem komórek beta trzustki, GLUT2), dlatego w organizmie występują rozmaite nośniki (białka). Fruktoza jest względnie łatwo przyswajana (przynajmniej w racjonalnej dawce) i jest dalej przetwarzana głównie przez wątrobę, może z niej powstać np. glukoza. [...]
[...] występowania rozmaitych zaburzeń metabolicznych, w tym cukrzycy. Osoby w starszym wieku potrzebują więcej protein w porównaniu do młodych. Należy odpowiednio zwiększyć dawkę białka, jeśli ktoś podejmuje aktywność fizyczną, a szczególnie trening siłowy. Prawdopodobnie jednorazowa dawka u osoby w starszym wieku może wynosić od 30 g do 40 g, a [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie. Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]
Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]
[...] wytrenowane, ważące 100 kg, potrzebują od 200 do 250 g protein dziennie (2 – 2,5 g na kg masy ciała dziennie), z tego 30% może pochodzić z koncentratu, izolatu, hydrolizatu białka serwatkowego, białka jaja czy kazeinowego. W czasie redukcji korzystne może być dostarczanie od 230 do 350 g protein dziennie (2,3 – 3,5 g na kg masy ciała dziennie). [...]
[...] będzie nam najlepiej odpowiadał. W dzisiejszym artykule porównamy korzyści płynące ze stosowania odżywek opartych na białku jaj i najpopularniejszych odżywek białkowych tj. białka serwatkowego. Podsumowanie Białko jest najczęściej omawianym makroelementem w żywieniu sportowców. Nic więc dziwnego, że dostępnych jest tak wiele różnych rodzajów [...]
Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]
Wiele osób uważa, że to za sprawą białka serwatkowego kulturyści mają ogromne mięśnie. Białko serwatkowe słynie z zapewniania przyrostu siły i rozmiaru mięśni. Do tego stopnia, że często kobiety wręcz obawiają się jego spożycia w obawie przed zyskaniem zbyt muskularnej sylwetki. Poprawia profil lipidowy Włączenie białek serwatkowych do diety może [...]
[...] Aby poprawić poziom insuliny: obserwuj swój organizm, jak reaguje na węglowodany wprowadź regularne ćwiczenia zadbaj o odpowiednią dietę wprowadź dobrej jakości węglowodany, białka oraz tłuszcze unikaj wysoko przetworzonej żywności eliminacja produktów dosładzanych np.: sacharozą sypiaj odpowiednią ilość godzin, około 7-8h na dobę włącz do diety [...]
Wykorzystanie protein w diecie osób aktywnych przeżywa swój renesans. Pomijając kwestie typowo sportowe, białka dodawane są do jogurtów, mleka i batonów. Spotkamy nawet pieczywo wysokobiałkowe. Świadomość ludzi wzrasta co do udziału białek w diecie i ich wartości, więc popyt na surowiec tego typu również jest zwiększony. Jednak odpowiednio [...]
[...] musi być zasobna w proteiny. Jednak oprócz samych białek ważne jest również to, jak trenujesz oraz ile czasu spędzasz na odpoczynku i regeneracji. Ile koncentratu białka na porcję? Zagadnienie wykorzystania odpowiedniej ilości białka w jednej porcji dotyczy tzw. progu leucynowego. Zagadnienie to mówi nam o tym, ile białka potrzeba, aby [...]
[...] regulatorem syntezy białek mięśniowych, ćwiczenia fizyczne (trening siłowy) wpływają na szlak sygnałowy mTOR, insulina wpływa na szlak sygnałowy mTOR, aminokwasy (BCAA, białka serwatkowe WPC, WPI, WPH) korzystnie wpływają na szlak sygnałowy mTOR, testosteron (działa poprzez różne mechanizmy, omówione dalej), estrogeny wpływają na syntezę [...]
[...] Stosowane są tam niskokaloryczne diety, a nawet odcięcie z 1200 kcal 30% energii, daje znikomy wynik i wręcz śmieszną ilość protein w przeliczeniu na gramy. Teoretycznie, białka jest tam dużo, efektywnie 0,9 – 1 g na kg masy ciała (czyli de facto jest to wybitnie niskobiałkowa dieta!). Istnieje mało badań, w których zastosowano prawdziwą dietę [...]
Najsilniejszym anabolikiem, jaki masz do dyspozycji, nie jest insulina, hormon wzrostu, sterydy anaboliczno-androgenne, lecz odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakologia pozwala maskować skutki błędnej diety, ale uciekniesz od problemu i „oszukasz” organizm, tylko na chwilę. W łatwy sposób możesz uzupełnić w ten sposób niedobory energetyczne, np. [...]
[...] właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele bardziej energochłonny i potrzeba około 24 kcal, aby wykorzystać dostarczony [...]